Tomáš Barčík: Adobe Photoshop – retuš, vylepšování a úpravy fotografií

Kniha z produkce nakladatelství Computer Press, nakladatelství s dlouhou tradicí a s dobrým renomé. Je logické, že digitální fotografie nemohla zůstat mimo redakční zájem a stranou zájmu nezůstal ani software na úpravu fotografií. Kniha, kterou dnes představujeme, je věnována nejrozšířenějšímu grafickému bitmapovému editoru – Adobe Photoshop a nese pro fotografy velmi slibný podtitul: Retuš, vylepšování a úpravy fotografií.

photoshop

Kniha vyšla v roce 2002 a je věnována Photoshopu ve verzi 5.5. I když v době prvního vydání již existovala verze 6, autor v úvodu přiznává, že popisuje verzi 5.5, kterou považuje za nejrozšířenější (rozumějte tehdy, v roce 2002). Dlužno dodat, že skutečnosti v publikaci uváděné platí i pro poslední verze Photoshopu. Dle vyjádření nakladatelství, které je uvedeno na poslední straně obálky, je kniha určena běžným uživatelům. Mezi řádky tedy vyčteme, že uživatelům začínajícím. Tak se na těch 132 stran podívejme.

Kniha je členěna do devíti kapitol, z nichž každá se věnuje určité oblasti úpravy fotografií. Autor začíná tzv. optimalizací, tj. úpravou kontrastu, jasu, práce s křivkami, základními úkony při práci s barvou, s barevnými kanály, nasycením atp. Překvapivě pokračuje kapitolou o transformaci, věnuje se nejpoužívanějším filtrům jako je ostření a rozostřování a dále na dvaceti stránkách pokračuje retušováním.

Směr výkladu (nebo možná lépe řazení kapitol) působí poněkud chaoticky. Autor skáče od globálních úprav k filtrům, od nich k nástrojům, aby se dále věnoval panoramatickým snímkům, pak kolorování atd. Zpočátku jsem byl trochu zmatený, ale mám-li být upřímný, přestalo mi to záhy vadit. Photosohop je tak rozsáhlý a komplexní nástroj, že popsat jej na 130 stranách je úkol komplikovaný a velmi záleží na tom, jaký zvolí autor přístup. Tomáš Barčík zvolil přístup mně docela sympatický. Podává Photoshop tak, aby byl pochopitelný fotografům, kteří evidentně tvoří cílovou skupinu jeho publikace. A tak se fotograf lačný úprav digitálních souborů naučí nejen ovládat křivky a úrovně, nastavovat kontrast a jas, ale také retušovat, kolorovat, vytvářet staré fotografie, rámečky, oslí rohy na fotkách. Pracovat s výběrem, pracovat s cestami, s barvami, s barevnými kanály a spoustu dalších věcí. Osobně bych přivítal větší prostor pro práci s vrstvami a jejich vlastnostmi, místo například panoramat, ale co se dá dělat, rozsah knihy není nafukovací. Celý výklad je postaven na příkladech a ukázkách. Nejde tudíž o žádnou teorii, ale o skutečnou praxi, kterou si ostatně může čtenář ihned vyzkoušet, protože součástí knihy je i CD se všemi obrázky, které jsou v knize k nalezení.

Po jazykové i stylistické stránce není vcelku knize co vytknout. Autor pracuje s českým jazykem zručně a bez klopýtání. Stejně tak písmo je přiměřené, layout přehledný a kniha se dobře čte. Navíc nepůsobí dojmem „vzdušného“ formátu.I když má pouze 130 stran, informační hodnota je dle mého vysoká a prostor na stránkách využitý velmi dobře.
Co je horší, je kvalita obrázků. Co stačí pro tisk stažených nabídek a menu, nepostačuje pro skutečné použité fotografie a tak je výklad bohužel doprovázen řadou snímků bez kontrastu a v nízkém rozlišení. Nicméně nakladatel si toho byl vědom a doplnil knihu nejen již zmíněným CD, ale i barevnou sekcí na jejím konci, kde jsou veškeré fotografie vytištěny barevně na křídovém papíru.
Vazba knihy je kvalitní, v tomto nakladatelství ostatně standardem, obálka vkusná a poutavá, v knihovně se vyjímá velmi dobře.

Takže jaký je závěr? Knihu považuji za velmi povedený počin určený všem, kteří se chtějí naučit pracovat s Adobe Photoshop z pozice fotografa, nejlépe digitálního, pro kterého je fotografování a editace fotografií koníčkem. Nejde o produkt pro profesionály. Nicméně nejde také o žádné první krůčky. Kniha obsahuje rozumné množství znalostí, které by měl zvládnout každý digitální fotograf jako základ, než se začne poohlížet po dalších technikách a finesách editace fotografií.
A doporučení? Kniha stojí za každou korunu z uvedené doporučené ceny 235 Kč.

Adobe Photoshop – retuš, vylepšování a úpravy fotografií
Autor: Tomáš Barčík
Vydavatel: Computer Press 2002
Přibližná cena: 235,- Kč
Formát: B5
Vazba: Kvalitní vazba V2, lamino
Rozsah: 132 stran textu s obrázky
ISBN: 80-7226-610-1

6 komentářů u „Tomáš Barčík: Adobe Photoshop – retuš, vylepšování a úpravy fotografií“

    • RE: Jiný názor

      ad první článek – V úvodu píšu: Dle vyjádření nakladatelství, které je uvedeno na poslední straně obálky, je kniha určena běžným uživatelům. Mezi řádky tedy vyčteme, že uživatelům začínajícím. Jen podotýkám, že ve photoshoupu je skutečně těžké určit, co se bude komu hodit znát, pokud nechcete psát opravdu rozsáhlé dílo

      ad druhý článek – obávám se, že jej nelze nazvat ani recenzí a tudíž těžko porovnávat, protože již rozsahem (cca 900 znaků včetně mezer) ani obsahem recenzi neodpovídá.

      Odpovědět
      • RE: RE: Jiný názor

        Není pochyb o tom, že je to krátké. Ovšem názor na knihu z toho lze vyčíst dost jasně. Pokud tedy článek č.2 vezmu pouze jako závěr či názor a srovnám to s Vaším názorem či závěrem…

        Nemyslím si, že je nutné slovíčkařit. Zkrátka zdaleka ne všechny ohlasy jsou tak pozitivní – přesněji řečeno, mimo Váš jsem našel ještě jeden – od pana Podhajského, kterému mj. p. Barčík přispívá články.

        Odpovědět
    • RE: Jiný názor

      Photoshop 5.5 je uz hodne stara vec – nove verze jsou v mnohem o znacny kus dal (sprava barev, healing brush na retus fotografii, file browser atd.) To, co je zminene ve ctvrtem odstavci recenze na interval.cz (zcela nevhodne postupy pro nektere zakladni upravy) bych videla jako opravdu zasadni minus. Jsem krajne alergicka na omlouvani sireni bludu tim, ze je to prece “urcene zacatecnikum”.

      Odpovědět
      • RE: RE: Jiný názor

        Myslím, že autor zde nekáže bludy – v kapitole o použití nástroje kontrast říká, že i když nejde o špičkový nástroj úpravy kontrastu, i začínající grafik, který si zatím nevěří v nastavování křivek, může jeho použitím dosáhnout zajímavých výsledků. S čímž lze souhlasit.

        Odpovědět

Napsat komentář