Velmi stručný přehled zrcadlovek Canon s bajonetem FD

Současností firmy Canon jsou AF zrcadlovky řady EOS. Rozdílem proti Nikonu, Pentaxu i Minoltě je to, že Canon výrobu MF přístrojů zcela ukončil. Příčina je prostá – Canon se jako jediný odhodlal při nástupu AF k úplné změně bajonetu z původního FD na nový EF i za cenu úplné ztráty kompatibility se starším příslušenstvím a pokračování produkce starších přístrojů se stalo zřejmě ekonomicky velmi problematickým.

Z toho si již asi každý vyvodí hlavní problém přístrojů, o kterých bude tento článek – jedná se o zcela mrtvou větev, ke které již nic nového nebude. A to velmi komplikuje hodnocení, neboť i když zjistíte, že tři z MF SLR Canon pokládám za výborné, v posouzení vhodnosti bazarové koupě jsem velmi nerozhodný. Ale každý si snad udělá názor sám a já zůstanu jen u dostupných faktů.

Hned zpočátku je dobré upozornit na to, že systém Canonu s bajonetem FD byl ve své době velmi obsáhlý a jeho součástí byly i velmi špičkové objektivy. V systému FD se například objevily objektivy používající členy z fluoridu (asi unikát, dnešní ED/LD/APO/… objektivy sice samozřejmě členy s nízkou disperzí užívají, ale převládají podstatně levnější speciálně upravovaná skla). Zajímavý je i samotný FD bajonet, který je řešen “tak nějak opačně”. Těžko popsat, ale vezměte si v bazaru kterýkoli FD Canon do ruky a okamžitě pochopíte. Právě tato zvláštnost mu ale asi byla osudná, neboť se do takto řešeného bajonetu zřejmě nedaly dost dobře přidat prvky nutné pro AF, a to Canon přivedlo postupně až ke vzniku EOSu.

Nejstarší modely

Canon FTb
Dovolím si vynechat přístroje se staším bajonetem FL, jako byly Canony FL, QL nebo Pelix a začnu až s přístroji vzniklými po nástupu FD bajonetu. Jsou to F-1, TLb, FTb a FTn. TLb asi nemá pro dnešní dobu cenu, nemá snad ani TTL měření. Prvními Canony stojícími i dnes za úvahu jsou modely FT. To jsou jednoduché přístroje s mechanickou závěrkou (do 1/1000s), ovšem ve své třídě dobře vybavené. Nabízejí vícenásobné expozice, kontrolu hloubky ostrosti i MLU. Měření expozice je selektivní, cca 12% hledáčku.

Canon F1
Canon F-1 je prvním z profi přístrojů. Oproti FT je celkově robustnější. Nejkratší čas je 1/2000s, hledáčky jsou výměnné a k dispozici jsou dva motorové pohony (2-3,5 obr./s). Navíc byl pro olympiádu v Sapporu 1972 vyroben motor HS s rychlostí 4-9 obr./s, ale při této rychlosti se nevracelo zrcadlo. Ve velmi malé sérii byla proto vyrobena i těla s polopropustným zrcadlem, ale pochybuji, že by se s nimi v Čechách někdo setkal… Mimochodem ale i zde je vidět dlouhodobý vývoj u Canonu, na tuto koncepci nezapomněli a nasadili ji například u přístroje EOS RT.

Inovace F-1

Mutace F-1 si zasluhují samostatnou kapitolu. Jsou dvě: F-1n a F-1N. Pozor, název je opravdu “case-sensitive”!!!
F-1n pochází zhruba z roku 1976 (původní F-1 z roku 1971). Oproti F-1 je změn celkem málo, třeba zjednodušené vícenásobné expozice, vyšší rozsah citlivostí filmů atd. Mnohem zajímavější je F-1N. Ten už má elektronickou závěrku (opět do 1/2000s). A pozor, po Pentaxu LX je to druhý přístroj, u kterého jsem se setkal s tím, že je závěrka sice elektronická, ale pracuje v rozsahu 1/90-1/2000s i bez baterie. Kromě toho je dost úprav i v měření. Určitou neobvyklostí (pro dnešní dobu) je fakt, že metody měření, dostupnost časové automatiky, atd. závisí na použité matnici a hledáčku. To je snad jediná vada, která komplikuje jednoznačné doporučení F-1N, dnes totiž může být problém sehnat to příslušenství, které bychom přesně chtěli. Jinak je to ale výborná MF zrcadlovka, kterou lze navíc získat ve výborném stavu, vyráběla se prakticky až do konce produkce MF Canonů. Rok ukončení výroby mimochodem není úplně jasný, F-1N se ale podle všeho vyráběl možná až do roku 1993, tedy ještě více než 6 let po nástupu řady EOS. I to vypovídá o jeho kvalitě…

Série A

Přístroje s elektronickou závěrkou, u všech s nejkratším časem 1/1000s. AE-1 je zajímavý tím, že nabízí clonovou, nikoli časovou automatiku. To je dost unikát. Zřejmě to zarazilo i některé zákazníky, proto byl uveden i AV-1, který má naopak pouze časovou automatiku. U AV-1 ale bohužel chybí manuální časy (jen 1/60s), tak tudy asi cesta nevede. Lahůdkou je AL-1, který má indikaci zaostření. Tenhle přístroj jsem měl v ruce, je to docela legrace. V zrcadle je takové “něco” a opravdu to značkami v hledáčku ukazuje, na kterou stranu kroutit objektivem… Není to celkem na nic, ale jinak je AL-1 zcela slušná MF zrcadlovka s časovou automatikou a manuálním nastavením, tak proč ne… AE-1 program je AE-1, která má kromě clonové i programovou automatiku. Je to jeden z dobře použitelných MF Canonů.

Canon AV-1 Canon AE-1
Canon AE-1 program Canon A-1

U AE-1 bych se přeci jen trochu zastavil. Tento přístroj sice vypadá z dnešního pohledu nenápadně, ale ve své době představoval jistý průlom. Při návrhu byl totiž kladen velký důraz na rentabilitu výroby, přístroj je tak proto zjednodušen, vrchní díl je pak plastový s povrchovou úpravou imitující kov. Těchto přístrojů se vyrobilo víc než 4 miliony a ve své podstatě šlo o první “bakeliťák”. U něj je ale toto označení třeba brát s velkou nadsázkou, AE-1 je ve skutečnosti extrémně spolehlivý přístroj, kterému není co vytknout. Je trochu ironií osudu, že tato klasická spolehlivá zrcadlovka vlastně prošlapávala cestu pro některé pozdější extrémně ošizené modely, kterým již hanlivé označení “bakeliťák” patří právem…
Nejvyšším modelem řady A je Canon A-1. Kromě manuálu je k dispozici i clonová, časová a programová automatika. Čas i clonu v hledáčku indikuje LED displej. Připojit se dají různé motory s rychlostí až 5 obr./s. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, zda je TTL měření funkční i s bleskem, kolega sice A-1 vlastní, ale patřičný blesk nemá. I pokud to nepůjde je však A-1 rozhodně velmi dobrým přístrojem, který bych, nebýt výhrad z úplného úvodu, plně doporučil.

Řada T

Canon T70
Zásadní rozdíl proti výše uvedeným přístrojům je to, že všechny přístroje řady T mají motor v těle. T50 a T60 nestojí za moc. T60 byl podle všeho velmi nepovedený model, který byl dokonce zřejmě stažen z trhu, ani Canon není bezchybný. T50 je o něco lepší, nabízí časovou automatiku a manuální čas 1/60s. Ovšem velké nadšení ve mně nebudí ani ten. Zajímavý přístroj je však Canon T70. Trochu mi připomíná Nikon F-301, má ale více možností (3 programy). Na můj vkus je sice trochu moc plastový, ale rozhodně se dá plně akceptovat. Trochu sporné je tlačítkové ovládání, ale tehdy to byla móda. T70 umí TTL měření blesku.

T80 je zajímavý spíš pro sběratele, je to totiž první pokus Canonu v oblasti autofocusu. Pracoval jen s několika speciálně upravenými objektivy, které měly vestavěný motor, snímač zaostření již byl uvnitř těla. Asi nemá cenu se s ním zabývat, ale místo v historii Canonu mu právem patří. Ostatně vzato kolem a kolem, EOS má stejnou koncepci, pouze díky modernizaci technologií jsou již zaostřovací motory v objektivu dokonale skryty a netvoří typický “nádor”.

Canon T90

Canon T90
A nakonec zlatý hřeb. Budu stručný – je to po stránce technické vyspělosti jedna z nejlepších MF zrcadlovek, jaké kdy vůbec existovaly, překonaly ji snad jen některé Contaxy. Samozřejmě uvažuji v kategorii sportovní a reportážní fotografie, ne o situacích, kde jsou lepší plně mechanické přístroje. T90 je multiprogramová zrcadlovka s motorem v těle. Motor není právě pomalý – 4,5 obr./s. Závěrka má nejkratší čas 1/4000s a hlavně synchročas 1/250s. Blesk podporuje TTL měření, expozici lze měřit centrálně, bodově a selektivně.

Zkrátka k současné špičce chybí jen ten autofokus… O kvalitě svědčí i to, že T90 je podle všeho určitým přestupněm EOSu 1. Nemohu si pomoci, ale u T90 by se o koupi v bazaru za rozumnou cenu i přes úvodní výhrady vůči FD Canonům uvažovat asi dalo. Ceny jsou zajímavé a přístroj vynikající. Na druhé straně mi ale připadá, že T90 by plně využili spíše zkušenější a náročnější fotoamatéři a ti už asi budou uvažovat o něčem novějším.

18 komentářů u „Velmi stručný přehled zrcadlovek Canon s bajonetem FD“

  1. objektivy

    Planuje sa aj nejaky clanocek s popisom objektivov k tymto fotakom? Alebo aspon ich prehlad a zakladne udaje, to by stacilo, netreba ihned MTF krivky. 🙂

    Odpovědět
    • RE: objektivy

      Objektivy:
      http://members.aol.com/canonfdlenstests/default.htm
      http://web.mit.edu/dennis/www/canon/fd-lens-info.html
      http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/fdlenses/
      http://www.canonfd.com/lenswork.htm
      Canon T90: http://t90.tripod.com/index.htm
      http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/canont90/index.htm

      Jinak mam dojem,že článek byl již uveřejněn asi před 2 lety na Fotozoně, a již tehdy jsem s autorem polemizoval, že již před Canonem F-1New z r. 1981, byl v 70.letech vyráběn Canon EF, který měl hybridní závěrku taktéž(mechanické časy 1/1000-1/2s a elektronicky řízené 1s-30s), kromě toho i velmi citlivé čidlo exp., jako má i Canon A1(až EV-2).
      Dnes však již oficialně nikdo v ČR FD bajonetové Canony neopravuje, ačkoliv se vyskytují ve velkém množství

      Odpovědět
      • Canon EF a par obecnejsich reakci…

        Ahoj, tak jsem se na to koukal a mas pravdu tak napul… Canon EF existoval a opravdu mel hybridni zaverku, to ano. Nicmene jeji reseni bylo uplne jine nez u F1new a v tomto pripade nelze asi mluvit o tom, ze by EF byl vyvojovym predchudcem F1new.

        Jinak tento clanek je opravdu jen strucnym prehledem tech Canonu, ktere mi pripadaji pouzitelne a realne dostupne i dnes. Proto tam chybi vic veci – napriklad existoval i model TX s orezanou zaverkou jen do 1/500s, nebo model AT-1, ktery byl tvrde orezanou variantou AE-1 s CdS mericim odporem (nedoporucoval bych). Uz vubec se nezabyvam vecmi jako Canon EX s pevne vestavenym objektivem s vymennymi predsadkami.

        V cem vidim chybu v clanku je prilis strucny komentar u T60. Jednak jsem chybnou formulaci vzbudil nazor, ze mel motor – nemel! Navic tam ale melo byt zdurazneno to, ze vyrobcem byla Cosina a ze je casove asi vubec poslednim z FD Canonu. Naopak si ale stojim za tim, ze zrejme s temito fotaky problemy byly, tohle jsem zachytil na vice mistech. I tak se ale za tuto nepresnost omlouvam.

        Odpovědět
        • RE: Canon EF a par obecnejsich reakci…

          Já jsem vůbec netvrdil,že je Canon EF předchůdcem Canonu F-1New, EF vypadá podobně jako F-1 bez výměných hledáčků,ale má jako snad jediny FD Canon(krome posledniho T90)vertikální kovovou zavěrku se 1/125s synchronizací, všechny F-1 mají horizontální titanové závěrky a ostatní modely plátěné(silonové)závěrky.

          Odpovědět
  2. AL-1 podpora zaostření

    To “něco” v hledáčku AL-1 je prostě bomba, nevím jak je to udělané ale opravdu to v každou chvíli “ví” na kterou stranu je třeba s objektivem točit aby bylo zaostřeno. Navíc je to asi i citlivější při slabém osvětlení než běžné čidlo AF. Jinak – v podmínkách špatného osvětlení a pohybujícího se objektu kdy běžný AF je zmaten, cuká objektivem tam a zpět a zablokuje spoušť, ukážou vám šipky v hledáčku AL-1 jak máte zaostřit a bleskově fotíte.

    Odpovědět
  3. Canony rady A

    Canony rady A nemam rad. Mel jsem jich par v ruce. Vetsina jich vykazovala stejnou zavadu – na webu jsou o tom kilometry textu – piskajici zaverku. Canon pri vyrobe pouzil nevhodne mazadlo, ktere vyschlo a ted to dela problemy. Zaverka pri expozici vydava desive zvuky, kvici jako mys, kdyz se ji slapne na ocas. Nepiska ve skutecnosti zaverka, ale soucastka, ktera zaujistuje pohyb zrcatka. Nakonec cely mechanismus zacne vaznout a na filmu se zacnou objevovat pruhy. Oficialni oprava stoji 3000,-. touto zavadou se vyznacuji vsechny canony rady A. Uvazuje-li nekdo o koupi, je potreba zaverku poradne projet. Piska-li a to, ze piska urcite poznate, vratte A-1, AE, AV, AL ,nebo jake typy to jsou, kde jte ho vzali. I kdyz muj tchan zvladl opravit svoji A-1 bez demontaze podle servisniho manualu sam, proste se sklopi zrcatko a nekde se tam neco namaze. Ale co presne nevim a obvam se, ze on to take nevi … Jestli zaverka u Canona v soucasne dobe nepiska, nekdo ji pravdepodobne namazal a muzete uvazovat o koupi.

    J.

    Odpovědět
    • RE: Canony rady A

      Zaverka u rady A opravdu piska, je-li vyschle mazadlo. Drobnost je, ze -pokud nemas strach o masinu- se to da odstranit zhruba za 20 vterin, staci dirkou nahonu zrcadla zastriknout nejakym mazadlem, ja pouzil WD-40 k maximalni spokojenosti…

      Odpovědět
  4. Změna bajonetu

    Cit.: Canon se jako jediný odhodlal při nástupu AF k úplné změně bajonetu z původního FD na nový EF i za cenu úplné ztráty kompatibility se starším příslušenstvím a pokračování produkce starších přístrojů se stalo zřejmě ekonomicky velmi problematickým…

    Já myslím, že i Minolta se “odhodlala” ku změně bajonetu.

    Odpovědět
  5. Dobry clanek, ale chtel by poopravit

    Tenhle clanek si dobre pamatuji z dob slavne Tomasovi Fotozony. Tehdy jsme o techto kakonench vedli delsi diskuzi a mozna bych pripomnel jednu dulezitou vec, ktera v clanku nezazniva.
    Tomas doporucuje, vyjma uvodnich vyhrad, typ A1. Ano, na svoji dobu to byl vynikajici fotak a ma vsechny funkce, ktere si na manualni zrcadlovce muzete prat – dva casy pro samospoust, multi expozice, cas i clona v hledacku. Je to aparat, slangove receno, dost vychytanej. Ale! Patalie nastavaji dnes, kdy tento aparat je skutecne asi dosti (na tehdejsi dobu) nabity elektronikou, ktera dnes muze cinit velke potize. Ja jsem se s tim setkal a prakticky jsem se musel s A1, kterou jsem si velmi oblibil, rozloucit. Mam jiz deset let CANON AE1 P, a co se tyka funkcnosti, zatim jsem za tu dobu nemel jediny problem a ze jsem jim protahl uz jiste pocet filmu jdouci do tisicu. A to jsem jej tehdy koupil z druhe ruky. Co se tyka skel, musim si postezovat, ze vsechny, ktere jsem mel, staly za nic. Jedina verna a ostra mi zustala 1.8/50mm. Na webech se dosti chvali 35mm, 50/1.4 a 85mm. Zadne z techto skel jsem nemel, tak nevim.
    Zaverem mohu rici, ze kdo by chtel manualni zrcadlovku a usetrit hodne penez, je to i dnes vyborna volba.

    Odpovědět
    • RE: Dobry clanek, ale chtel by poopravit

      Ahoj Stepane, moje zkusenost je takova, ze elektronika s vyjimkou odporovych drah a nekdy i spinacu vydrzi dele nez co jineho a vetsina potizi u starych fotaku je s mechanikou (jako treba ta poznamka o “piskani”). Samozrejme jsou vyjimky a obcas se u nektereho typu neco nepovedlo – treba nejaky blby kus kondenzatoru, pretizeny vystupni obvod atd. Ale obecne bych rekl, ze mezi zivotnosti AE1P a A1 by nemel byt velky rozdil a to, ze ti AE1P vydrzela dele je spis o stesti a konkretnim kusu.

      Je treba si priznat, ze koupe cehokoli bazaroveho je vzdy trochu loterie, bohuzel nizka cena neni uplne vse… Nicmene ja sam mam bazarovych veci plno (i nyni k EOSu 10D) a vesmes mi to vyslo. Snad to nezakriknu…

      Odpovědět
  6. FD system je porad zajimavy

    Porad je to rozumna volba, pokud nepotrebuji akcni fotografii. Za 10 – 15.000 se da postavit system, ktery bude kvalitativne srovnatelny s podobnym na soucasnych systemech za 50 a vice tisic. Jinak A-1 nema TTL mereni blesku. Ma (podobne jako AE-1) elektronicky prenos informace o nastaveni programoveho blesku do tela, blesk se ale ridi sam. Canon FD je, podobne jako Olympus OM, velmi zajimavou volbu pro lidi, kteri maji vyssi naroky na optickou kvalitu, ale nemaji na objektivy L kategorie nebo sadu kvalitnich objektivu s pevnym ohniskem.

    Odpovědět
  7. Doplneni a poopraveni nekolika faktu…

    Mám jak A-1, tak T90 a v minulosti jsem měl i T70, takže mohu trochu porovnávat a doplnit:

    Ad A-1, T70 a blesk: A-1, stejně jako T70, neumí TTL při blýsknutí, touto funkci byl doplněn až model T90, kde se měří odrazem světla od plochy filmu. Jak řada A, tak řada T umí spolupracovat s blesky např. SpeedLite T277, T299, případně 300TL, které při namáčknutí vyšlou záblesk v infraoblasti, intenzitu odraženého světla změří a výsledek sdělí tělu, které potom podle výsledku zacloní a při domáčknutí spouště odpálí hlavní záblesk – neměří se tedy TTL (“through the lens”), ale čidlem na blesku.

    Ad T60: Jediný výrobek z řady, který nevyráběl Canon. Výroba byla zadána firmě Cosina, tělo bylo určeno jako “entry level” k řadě s FD bajonetem.

    Ad T80 a AF: K T80 se vyráběly celkem tři objektivy, pevná 50/1.8, dále zoom 35-70/3.5-4.5 a nakonec 75-200/4.5.
    Jako perličku je možné uvést AF objektiv pro FD bajonet, pracující se všemi FD těly – je jím 30-70/4AF, t.č. k vidění u Škody v bazaru.

    Ad pořadí: Nejprve byl uveden model T50, potom T70, následoval T60 a T80, nakonec T90, který se vyráběl ještě souběžně s EOSy jako jediné profesionální (či spíše reportážní, jako “technická kamera” dlouho přežívala F-1N) tělo v produktové řadě až do doby nástupu funkčně i určením srovnatelného modelu EOS-1.

    Co se týká spokojenosti uživatele a pořízení v dnešní době: Pokud neuvažujete o digitálním těle a nevyžadujete AF, dá se za zlomek ceny např. EOSu pořídit velmi slušná, robusní a spolehlivá výbava. Momentálně nejvíce používám T90, ale i A-1 svoje chvíle nachází – nevyměnil bych je za jiný systém, navíc u mne je to i tak trošku “srdeční záležitost”.

    Bitovod

    Odpovědět
    • RE: Doplneni a poopraveni nekolika faktu…

      Ještě si dovolím upřesnění k řadě T:

      T 50 rok 1983, T 70 rok 1984, T 80 rok 1985, T 90 rok 1986, T 60 rok 1990.

      Důvodem vzniku modleu T 60, který pro Canon vyráběla firma Cosina byl pravděpodobně v zásobách objektivů FD na skladě firmy Canon. Ta již v té době plně opustila vývoj řady klasických fotopřístrojů s bajonetem FD a dala přednost AF modelům EOS s bajonetem EF. Proto si nechala ještě jeden model fotoaparátu s bajonetem FD vyrobit od “cizí” firmy.

      V roce 1992 se mimo modelů EOS dodávaly na trh již jen dva modely fotoaparátů Canon s bajonetem FD a to typ T 60 a F 1 new. T 90 se již v té době nedodávala na trh.

      Odpovědět
  8. FD system

    Ahoj,
    dostal jsem se k tomuhle počteníčku koukám dost pozdě ale nedá mi to abych něco nedodal. Za roky co fotografuju jsem nastřádal nějakého vybavení, ale na FD systém bych nedal dopustit. V současnosti stále používám F-1(old), F-1New a T90 včetně objektivů v rozsahu 20-400mm vč. jediného zoomu 4/80-200mmL. Moji blízcí po mě podědili postupně FTb, TX, A1, AE1P a AL1
    a kromě TX kde si vlastí vinou zničili zrcadlo všechny dosud slouží. Jen objektivy jsem si ponechal a jim vždycky dokoupil nějaký ten 1,8/50. A o tom to je, objektivy FD jsou prostě nenahraditelné. Mám sice čtyři tzv. “L” objektivy, ale když vezmu nejdostupnější řadu do cca. 3000,- (2,8/28;3,5/28;3,5/35;1,8-1,4/50;3,5/135) získám podle mě zdaleka to nejlepší v kiniformátu za ty peníze. V bazarech a přes internetové aukce se dají sehnat ve velmi slušném stavu, a to i starší(chromring) a vydrží věky. Fotil jsem kdysi i s Nikonem FM2 a Pnetaxem LX a nebylo to ono. Chci říct, že každá firma udělá pár špičkových “skel” ale v systému FD se povedly skoro všechny, vč. nejlevnějších “bakelitových” zoomů, pokud ho samozřejmě někdo nestačil mechanicky poškodit.
    Už jen dodatek – hvízdající zrcadlovou mechaniku bych nepovažoval za vadu. A komu to vadí? S funkčností to nesouvisí a dá se to celkem snadno odstranit.
    Zdraví Raven

    Odpovědět
  9. Jezisek

    K jezisku jsem si dokoupil F1New a 85/1.8. Asi to neni racionalni, ale foceni si uziju mnohem lepe nez s EOSem (mam film i DSLR). Opticky jsou vysledky zcela srovnatelne s novymi L objektivy (24/2.8, 35/2.0, 50/1.4, 85/1.8 a 35-105/3.5)

    Odpovědět
  10. vybijajuca sa baterka v A-1

    Kupil som si second-hand Canon A-1. Tento fotak mam velmi rad, pretoze som s nim volakedy fotil, teraz ked isli ceny dolu, podarilo sa mi ho kupit za slusnu cenu.

    Aparat foti bez mechanickych problemov, avsak v poslednom case zacal strasne rychlo vybijat bateriu. Prvu po mesiaci, druhu po tyzdni a tretiu po 2 dnoch !!! Ak niekto poznate dovod takehoto problemu, prosim poslite mi tipy na mail. Vdaka

    Odpovědět

Napsat komentář